top of page
montdesarts
palaisj
palaisroyal
Sans-titre-2

Brussel: onze stad, onze hoofdstad.

Brussel heeft u nodig!

Brussel: wij houden van je cultuur, je humor, je inwoners en de diversiteit in je wijken, je cafés en je evenementen…

Brussel is een kleine hoofdstad, maar het heeft alles van een grote; een plek waar de hele wereld elkaar terugvindt…

Brussel is een stad die zich aanpast aan de veranderende maatschappij door zijn spirit te behouden, zijn patrimonium, zijn levenskunst…

Maar er is ook het Brussel van de minder leuke plekjes, de vervuilde en verzakte trottoirs, het slecht onderhouden patrimonium, de deprimerende en vervuilende files…

Ontnuchterende vaststellingen die de ‘Kunstwijk’ blijft counteren met: Up with Brussels!

In samenwerking met de Stichting Poelaert organiseert onze vereniging op zaterdag 30 november eerstkomend zijn tweede grote gala-avond met als thema: ‘Red het Justitiepaleis!’

 

In 1967, nu 52 jaar geleden, werd het ‘Quartier des Arts’ geboren: het eerste wijkcomité ooit in Brussel. Het was een van de eerste reacties tegen de mondialisering die het Brussels patrimonium vernietigde; een Brussel dat zich op een nuttige, maar zielloze manier voorbereidde op zijn nieuwe rol van Europese hoofdstad. Herinner u de afbraak van het Brussels Volkshuis, de beide ‘hotels d’Ursel’ en de voormalige Kunstberg, en de bouw van het Administratief Centrum.

Een aantal verantwoordelijke burgers met uiteenlopende achtergronden, die op de steun konden rekenen van onze erevoorzitter Albert II – toen prins, nu oud-koning – voelden aan dat de Kunstwijk het hart van onze stad en ons land is en het hoogtijd was om actie te ondernemen teneinde het patrimonium, de cultuur, de gezelligheid, de levendigheid in eer te herstellen en te doen respecteren.

We stelden dossiers samen die altijd in overleg – zelden in conflict – werden uitgewerkt met de publieke instanties, hetzij de Stad Brussel, hetzij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Soms vinden we zelfs de financiën die nodig zijn om de plannen ook uit te voeren.

In 2019 is het onze wens, onze overtuiging en vooral onze ambitie om een versnelling hoger te schakelen en onze acties te verruimen. Uw stad, onze stad heeft dat nodig en bovendien staat ‘lijdzaam toezien’ niet in ons woordenboek.

De ‘Kunstwijk’ wil deze ambitie met u delen.

Wij werken momenteel op een 15-tal projecten die Brussel mooier moeten maken op het vlak van esthetiek, functionaliteit en gezelligheid.

Op zaterdag 30 november eerstkomend openbaren wij onze verwezenlijkingen, onze doelstellingen en onze financiële mogelijkheden. Dit gebeurt ter gelegenheid van een groot evenement dat behalve feestelijk ook informatief en productief zal zijn. Met bijzondere aandacht voor het Justitiepaleis. Dit emblematisch gebouw voor Brussel en België verdient dat ook.

Wij rekenen op u om ons te steunen, u ten dienste te stellen van het hart van uw hoofdstad en onze trots en ambities te delen voor Brussel.

Up with Brussels!

bottom of page